Huawei: Bir Teknoloji Devinin Yükselişi
Merhaba sevgili okur, mobil dünyadaki gelişmelerin seyrinde şu an tüm dünyada gündemde olan ve son zamanlarda adını sıkça yasakla duyduğumuz Huawei var. Peki Huawei’yi neden bu kadar çok duyuyoruz? Gelin Huawei’yi biraz yakından tanıyalım…
Huawei'in Tarihçesi ve Ülkemizdeki Yeri
1987’de kurulan şirketin Türkiye’deki ilk ofisi 2002 yılında Ankara’ya açıldı. 2007-2010 arasında İstanbul’da ofis açtı, Akademi kurarak İstanbul'da eğitim merkezini açtı ve 2. En büyük uluslararası Ar-Ge merkezini yine İstanbul’a açtı. 2011’den beri de aktif olarak kurumlarla aktif çalışmalara başladı. Kamu kurumları, spor kulüpleri ve operatörlerle anlaşmaları mevcut. Son olarak 2019’da İstanbul ve İzmir’e deneyim mağazaları açtı.
Huawei’in ilk odak noktası telekomünikasyon, modem ve bilgisayar teknolojisi-çevre birimleriydi. Ardından sahneye tabletleri, akıllı telefonları ve bilgisayarları çıktı. Çin menşeili olduğu için uygun fiyatlı ve bol özellikli teknolojisi sayesinde tüketici tarafında tercih edilme sebebi oldu. Ve oldukça popüler olmaya başladı, artık insanlar birbirine Huawei akıllı telefonları öneriyor, “Hem ucuz hem çok özellikli, hızlı şarj oluyor ve çok iyi ekranı ve kamerası var.” cümlelerini kurmaya başlamışlardı. Kişisel yorumumu merak ediyorsanız uzun süreli kullanımlarda android platformundan uzak duruyorum. Sıkıntılar ve kronik hatalar baş göstermeye başlayan platformdan oldukça dili yanan bir teknoloji severim. Ama sık telefon değiştiren ve 1-2 yılda bir telefon değiştirmeyi seven veya android hayranı biriyseniz Huawei kesinlikle size göre.
Huawei: ‘Teknoloji Savaşları’
Şimdi gelelim Huawei’in son zamanlarda yaşadığı sıkıntılara. 20 Mayıs Huawei için kritik bir tarihti, bu tarihten itibaren Huawei telefonların Google’ın Android güncellemeleri almayacağı açıklandı. Daha sonraysa bu güncellemelerin kapsamı daraltılarak sadece bu tarihten sonra çıkacak telefonlar için geçerli olacağı kararlaştırıldı.
24 Mayıs’a geldiğimizde ise birkaç gün içinde teknoloji savaşlarına Google’dan sonra Qualcomm, ARM, Intel, Microsoft ve Vodafone’da katıldı.
Ardından 28 Mayıs’ta teknoloji medyasına bir açıklama yansıdı: 1 ay içinde Ark isimli Huawei’in geliştirmiş olduğu işletim sisteminin tanıtılacağı açıklandı.
Huawei: Mate 30 Muamması
Gelecek hafta dünyaya tanıtılacak Mate 30’un başta Google yasaklarından etkilenmeyeceğinden bahsediliyordu. Çünkü geçiş evresi modeli olacaktı ama işler öngörüldüğü şekilde olmadı. Reuters’e göre bir Google sözcüsü Mate 30 ve Mate 30 Pro için Google lisanslı ürünlerin satılmayacağını açıkladı. Bu haberse Huawei’in elini çabuk tutup kendi işletim sistemine bir an önce geçmesinin gerekliğini ispatlamış oldu.
0 Yorum