SpaceX’in Uzay’daki Zaman Tüneli

SpaceX’in Uzay’daki Zaman Tüneli

Merhaba, uzay severler. Bu kategorinin her uzay okurunu heyecanlandırdığı konusunda ve her kelimesini heyecanla okuyacağınız hakkında kuşkum yok. O sebeple sizleri memnun etme çabam sürekli sürecek, lütfen yorumlarınızla benim yanımda olun: eksiklerimi, varsa yanlışlarımı veya daha iyi olması için önerilerinizi benden esirgemeyeniz. Şimdiden çok teşekkür eder, bu yolculukta bizimle olduğunuz için minnettarlığımızı ifade etmek isterim.

Elon Musk'ın bir girişimi olan SpaceX'i duymayanımızın kaldığını pek sanmıyorum. Çünkü kendi başarıları ve NASA ile olan işbirliklerinin sonuçları göz dolduruyor, haber kuşaklarında ve sosyal medya paylaşımlarında yer buluyor.

SpaceX’in fikir öncüsü: Elon Musk

Elon Musk’tan kısaca bahsedecek olursak: son zamanlarda her taşın altından çıkan yüksek inovasyon sahibi, geleceğimiz yani insan ırkının geleceği için yüksek duyarlılıkla projeler geliştiren ve bunları bizlerle paylaşan ve iyice bizden biriymiş gibi hissettiren yatırımcı, mucit ve girişimci.

Elon Musk’ın doğum yeri Güney Afrika Cumhuriyeti olup kendisi hem Kanada hem de ABD vatandaşıdır. PayPal (internet üzerinden çalışan ödeme yöntemidir) ve Tesla (tamamen elektrikle çalışan uzun menzilli araçlar)’nın kurucu ortağı SpaceX (uzay taşımacılığı şirketi)’in ise kurucusudur.

Başka bir yazımda Musk’ın projelerine ve hayat hikayesine daha detaylı bakma üzere, şimdilik SpaceX’in uzay macerasını ve uzay tarihçesini inceleyelim.

SpaceX’in zaman tüneli

* NASA 2011'de kendi uzay mekiklerini emekliye ayırdı ve SpaceX'e fırlatma işlerini geçici olarak devretti.

*SpaceX roketi 2015 yılında okyanusa sert bir iniş yaparak patlamıştı.

*2016' yılında ise deneme ateşlemesi sırasında SpaceX roketi infilak etti.

*2017'ye gelindiğinde Uzay çalışmalarında bir ilk yaşandı.

*SpaceX yenilenebilir bir roket kullanmıştı ve uzay taşımacılığına başlangıç anlamına geliyordu. Bu roketin adı Falcon 9'du.

*2018'in başlarında ise SpaceX, Falcon Heavy roketini fırlattı. Tesla Roadster'ı bu roketle Mars'a yollamayı hedefledi ama asteroit kuşağında bir yörüngeye indi.

*Ardından Falcon 9 Uluslararası Uzay İstasyonu'na 2.5 tonluk yemek ve deney malzemesi taşıdı.

*2018'in sonuna geldiğimizde Falcon 9 yine zorlu bir görev üstlenerek ABD ordusuna ait bir uyduyu yörüngeye taşıdı.

*Ve Mart sonunda son olarak NASA için geliştirilen Crew Dragon isimli personel taşıma kapsülü başarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na kilitlendi.

*Kapsül'de Ripley adı verilen baş,boyun ve omurgasında sensörler bulunan bir manken yolcu vardı.

Heyecan verici bu çalışmaların takipçisi olacağız. Ve bunları sizlerle birlikte takip edecek, sizlere anlık olarak aktarıp Dünya’yla güncel kalacağız.

Bir sonraki uzay yazımızda görüşmek üzere, hoşça kalın !

Yeni Gönderilerden ve kampanyalardan haberdar olun!

0 Yorum
Yorum Yapın