Stephen Hawking
Stephen Hawking 1942-2018 yılları arasında yaşamış Einstein'dan bu yana en parlak fizikçidir. İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyendir ve yazar. Hayattayken verdiği röportajlarda ve kitapları piyasaya sürüldüğünde sıra dışı teorileri dolayısıyla insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Tam bu noktada ilgi çekici bir noktaya değinmek istiyorum. Hawking'in fiziği mecburen tercih ettiğini söylesem, bu ilginizi çeker miydi? Aslında matematikçi olmak istemiş ama okulunda bu bölüm olmadığı için fizik öğrenimi görmüştü. İlerleyen dönemdeyse başka bir enstitüde uygulamalı matematik ve kurumsal fiziğe geçti. “En zeki insan”, nitelemesini fazlasıyla hak ederek hayatı boyunca tam 12 adet onur derecesi almıştır.
Hawking’in hastalığı
Hawking’e 21 yaşında ALS hastalığı tanısı kondu. Bununla birlikte doktorları ona 2 yıllık ömrü olduğunu söylediler. Fakat ‘en zeki insan’ bununla 55 yıl yaşayabildi. Kısaca bahsetmek gerekirse ALS, motor nöronların büyük bir kısmını işlevsiz kılarak sinir sisteminin çökmesiyle felce yol açan bir hastalıktır. Hawking bu hastalıktan mustarip olması sebebiyle gün geçtikçe tekerlekli sandalyeye mahrum kaldı ve günbegün konuşma yetisi zayıfladı. Hawking’in bilgisayarı onun ekrana yazmış olduğu yazıları sesli olarak okumaya programlanmış bir yazılıma sahipti. Bu yazılımı geliştiren dünyanın en büyük işlemci üreten firmalarından biriydi. Böylece Hawking insanlarla iletişim kurabiliyordu. Yazma yetisini kaybettiğindeyse yanağına dokunarak iletişim kurmayı sağlayan bir metoda geçildi ve bu sayede iletişim kurmaya devam edebildi.
Hawking ve bilim
Einstein’ın Genel Görelilik Kuramı’nın başlangıcına Bing Bang’i sonuna da Kara Delik’i koydu. Yani ortaya çıkan sonuç şuydu Einstein’ın kuramı Kuantum Mekaniğiyle birleşmeliydi. Bu yakın zaman diliminde meydana gelmiş en büyük buluşlardan biriydi. Ve bunu bulan “en zeki insan”dı. Stephen Hawking bilime bu katkılarını bilimsel bir dil yerine günlük dilde hatta bilim-kurgu romanı tadında kitaplarında anlatmıştır. 1.Basımı 2013’te yapılan Zamanın Kısa Tarihi isimli kitabı tam 72 kez basıldı ve dünya üzerindeki her 750 kişiden birinin edindiği bir kitaptır.
Hawking’den insanlığa
“En zeki insan” ın, diğer insanlara kıymetli tavsiyeler verdiğini biliyoruz. Bu sözlerden birkaçı şöyledir: “Bu konuşmanın mesajı şu: Kara delikler resmedildikleri kadar siyah değildir. Onlar bir zamanlar düşünüldüğü gibi ebedi hapishaneler değildir. Kara deliklerin içinden birşeyler, hem dışarı hem de başka bir evrene geçiş yapabilir. Yani kendinizi bir kara deliğin içindeymiş gibi hissediyorsanız, asla pes etmeyin, çıkış yolu vardır.”
“Hayat ne kadar kötü görünürse görünsün, her zaman yapabileceğiniz ve başarılı olabileceğiniz bir şeyler vardır. Hayat oldukça, umut da vardır.”
“Aşağı, ayaklarınıza değil; yukarı, yıldızlara bakmayı unutmayın. Çalışmaktan asla vazgeçmeyin. Çalışmak size anlam ve amaç verir ve hayat çalışmazsanız bomboştur. Eğer aşkı bulacak kadar şanslıysanız, onun orada bir yerde olduğunu unutmayın ve asla boşa harcamayın.”
Bu kadar kıymetli bir bilim insanını kaybetmenin hüznüyle sonlandırıyorum bu yazıyı unutmayalım ‘Hayat oldukça, umut da vardır.’ bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.
Var olun, hoşça kalın sevgili okur.
0 Yorum